قرارداد مشارکت
پایان کار ساختمان چیست و چه ارتباطی به سند مالکیت و معاملات ساختمان دارد؟
هشدار: ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
هشدار: پیش از آغاز نوشتار، به اشخاصی که نوشتارهای من در روزنامه ها یا روی سایت شخصی یا وبلاگهایم را بدون ذکر منبع و بدون پیوند سایتم یا وبلاگهایم به نام خود یا دیگری به هر گونه ای منتشر می کنند متذکر می شوم که چشم به راه عواقب قانونی انتشار غیر مجاز و بدون اجازه نوشتارهایم باشند.
ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
در شهرها، مناطق و محدوده هائی که شهرداری ها مستقر شده اند پس از آنکه احداث ساختمان به پایان رسید مالک، باید از همان مرجعی که پروانه احداث بنا را صادر کرده یعنی از شهرداری، درخواست صدور گواهی پایان کار نماید تا پس از بازدید مامور و کارشناس فنی شهرداری، مشخص شود که ساختمان مورد نظر، برابر نقشه تصویب شده، احداث گردیده است یا خیر و مشخص شود که در ساخت آن، مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی، رعایت شده است یا خیر؟
پس از احراز مطابقت بنا با پروانه و نقشه صادره و پس از احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری با طی یک فرایند اداری و فنی، اقدام به صدور پروانه پایان ساختمان که در اصطلاح به آن، گواهی پایان کار گفته می شود می نماید.
صدور گواهی پایان کار ساختمان بدین معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان های ذیربط قانونی، ساختمان احداث شده، مورد تائید می باشد.
ادارات ثبت اسناد و املاک، برای تنظیم و صدور صورتمجلس تفکیکی، بیش از هر چیز به گواهی پایان کار ساختمان، توجه دارند و اصولاً تا زمانی که گواهی پایان کار ساختمان، از سوی شهرداری، صادر نگردد امکان تنظیم صورتمجلس تفکیکی، بوسیله اداره ثبت اسناد و املاک، وجود ندارد و تا زمانی که صورتمجلس تفکیکی، وجود نداشته باشد امکان صدور سند مالکیت مجزی برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان وجود ندارد.
به هنگام معاملات و نقل و انتقال ساختمان های دارای سند مالکیت، دفاتر اسناد رسمی، قانوناً مکلف هستند اولاً از ممنوع المعامله نبودن طرفین معامله و ثانیاً از بازداشت نبودن ملک (ساختمان) و ثالثاً از فقدان تخلفات ساختمانی و رابعاً از وصول مالیات نسبت به معامله مورد نظر، اطمینان حاصل کنند و در این راستا استعلامات لازم را از ادارات و سازمان های ذیربط، بعمل می آورند بنایراین باید در نظر داشته باشیم که اصولاً دفاتر اسناد رسمی، نسبت به ساختمان ها و املاکی که دارای سند رسمی مالکیت، نیستند امکان ثبت سند و نقل و انتقال آن را ندارند و از سوی دیگر در مورد ساختمان ها و املاک دارای سند نیز، دفاتر اسناد رسمی، مکلف هستند با استعلام از شهرداری، از اینکه ساختمان مورد معامله، دارای گواهی پایان کار و فاقد تخلفات ساختمانی باشد اطمینان حاصل نمایند.
بنا به مراتب بالا می توان گفت، گواهی پایان کار، پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است و وجود سند، پیش نیاز انجام معامله ساختمان در دفاتر اسناد رسمی است.
اخذ گواهی پایان کار ساختمان، وظیفه مالکین ساختمان یا قائم مقام قانونی یا وکیل قانونی آنان می باشد.
اگر مالک یا مالکین ساختمان، علیرغم تعهدات قراردادی خود از اقدام برای دریافت گواهی پایان کار، در قبال اشخاصی که ساختمان را پیش خرید، کرده اند خودداری نمایند خریداران می توانند الزام آنها را به ایفای تعهدات قراردادی از جمله الزام به اخذ پایان کار از شهرداری، از طریق مراجع قضائی، مطالبه کنند.
چند نکته زیر، را هم در نظر داشته باشید:
۱- برابر قانون پیش فروش ساختمان، قراردادهای پیش فروش ساختمان باید در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردد.
۲- در صورت وجود تخلفات ساختمانی، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها ارجاع می شود و صدور گواهی پایان کار ساختمان، منوط به اجرای رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها می باشد.
۳- اگر رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها دایر بر تخریب بنا باشد قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
۴- در مناطقی که شهرداری ها مستقر نیستند یا در خارج از محدوده و حریم قانونی شهرها می باشد صدور پروانه احداث ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان، به طور کلی زیر نظر وزارت کشور (دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداری ها، استانداری ها) می باشد.
۵- تعهد فروشنده به اخذ پایان کار یا گواهی عدم خلاف ساختمان، باید به روشنی و با ذکر تاریخ دقیق سررسید و ضمانت اجرای دقیق، در قرارداد بین فروشنده و خریدار، درج شده باشد تا اقدامات قضائی احتمالی را با قوت و استحکام بیشتری همراه نماید. همچنین باید در قرارداد منعقده، تاریخ دقیقی را برای حضور در دفتر اسناد رسمی جهت انتقال سند (پس از اخذ پایان کار) تعیین و حتی دفترخانه اسناد رسمی را هم مشخص کنید و در صورتی که فروشنده در تاریخ مقرر در دفتر اسناد رسمی تعیین شده حاضر نشد از دفترخانه معین شده، گواهی عدم حضور فروشنده را دریافت کنید. این بدان معنی است که در آن تاریخ، خودتان باید از ابتدای ساعت اداری تا پایان وقت اداری، در دفتر اسناد رسمی معین شده با همراه داشتن مدارک و باقیمانده ثمن و…حضور یافته باشید و گواهی حضور خود را نیز دریافت کنید.
۶- اگر فروشنده ساختمان، از حضور در دفتر اسناد رسمی برای انتقال سند ساختمان یا سند ملک، سر باز زد الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی، هنگامی مثمر ثمر و قابل انجام خواهد بود که گواهی پایان کار ساختمان، صادر شده باشد بنابراین اگر مطمئن شده اید که فروشنده، اقدامی برای اخذ پایان کار ساختمان، ننموده است در اقدامات قضائی و خواسته دعوی خود باید الزام فروشنده به اخذ پایان کار، از شهرداری را همراه با الزام وی به تنظیم سند رسمی، مد نظر داشته باشید.
به یادداشت های مرتبط با این موضوع در سایت شخصی صادق رئیسی کیا که در زیر این یادداشت آمده رجوع و آنها را مطالعه فرمائید. یقیناً به دانش و مهارت های کاربردی شما خواهد افزود.
در صورتی که به مشاوره در زمینه ی یادداشت ها و نوشتارهای من نیاز داشتید یا به برگزاری کارگاه و دوره های آموزشی برای خود و مدیران و کارکنان شرکتتان در موارد یاد شده علاقه مند بودید درخواست خود را به raeisikia@yahoo.com ارسال یا با شماره های ۸۸۳۲۱۰۸۸ و ۸۸۳۲۳۲۷۹ تماس حاصل فرمائید.
صادق رئیسی کیا
۲۶ شهریورماه ۱۳۹۵
چگونه گواهی پایان کار ساختمان بگیریم؟
یکی از مجوزهایی که یک ساختمان قانونی به آن نیاز دارد گواهی پایان کار ساختمان است؛ که دریافت سند مالکیت ساختمان و انجام نقل و انتقالات ملکی منوط به دریافت جواز پایان کار ساختمانی است. لذا ضرورت وجود این جواز برای مالک ساختمان بسیار زیاد هست.
آنچه در اخذ گواهی پایان کار ساختمان با آن مواجه ایم
پس از اتمام ساخت بنا، مالک ساختمان میبایست نسبت به دریافت جواز پایان کار ساختمان اقدام نماید. برای این کار مالک میبایست به مرجع دریافت پروانه ساخت بنا که همان شهرداریها میباشند (در مناطق خارج از محدوده شهر به دهیاریها، بخشداریها، فرمانداریها و استانداریها مراجعه نمایند.) مراجعه نماید و درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمانی بدهد.
پس از اقدام به درخواست جواز از طرف مالک ساختمان، شهرداری مأمور و کارشناس فنی خود را به محل احداث بنا میفرستد تا دو مورد مهم برای صدور پایان کار ساختمانی را بررسی نماید. این دو مورد به شرح زیر میباشد:
• ساختمان احذاث شده منطبق با نقشه تصویب شده توسط شهرداری باشد.
• مقررات قاونی و فنی مربوط به ساختمان سازی در آن رعایت شده باشد.
مأمور شهرداری پس از بررسی این موارد گزارشی تهیه کرده و درصورت عدم وجود تخلف گواهی پایان کار ساختمانی صادر می گردد.
برای اخذ جواز پایان کار ساختمانی چه مراحلی را باید طی کنیم؟
• مالک مدارک لازمه را به شهرداری تحویل می دهد که این مدارک شامل، کار شناسایی و فیش نوسازی سال جاری می باشد.
• تکمیل فرم مربوطه جهت پایان ساختمان توسط مهندس ناظر ساختمان.
• مراجعه به واحد بایگانی و دریافت پرونده شهرداری و دریافت نوبت بازدید ملک توسط مالک ساختمان.
• بازدید کارشناس فنی شهرداری از ساختمان احداث شده و ارائه گزارش به شهرداری.
• بررسی گزارش کارشناس فنی شهرداری توسط مسئول فنی و شهرسازی و صدور دستور محاسبه.
• کنترل زیربنا ی ساختمان توسط مسئول محاسب شهرداری که با توجه گزارش مأمور فنی و پروانه ساختمان تهیه می شود و ساختمان احداث شده از نظر اضافه متراژ و کسری پارکینگ بررسی می شود.
• در صورت تأیید مسئول محاسب شهرداری، مسئول شهرسازی مجددا گزارش را بررسی می نماید. درصورت نیاز مالک می بایست رضایت مجاورین را نسبت به مشرف بودن نسبت به مجاورین به دست آورده و یا موارد خلاف را از قبیل، اضافه ارتفاع، اضافه قدپای طرفین جهت صدور تائید پایان کار ساختمان بررف نماید.
نکته: در صورتیکه ساختمان اضافه بنای مازاد بر پروانه ساختمان داشته باشد ارسال به کمسیون ماده صد و پس از تعیین شدن جریمه و یا صدور رای رفع خلاف بقیه مراحل اجرا می گردد.
• واحد تشکیل پرونده شهرداری پیش نویس پایان کار ساختمانی را تهیه می نماید.
• تکمیل برگ گواهی پایان کار ساختمان در بخش پروانه ساختمان شهرداری.
• امضا ی گواهی پایان کار ساختمان توسط معاون شهرسازی – شهردار (معاون مالی – اداری) – محاسب – پیش نویس گیرنده.
• ممهور شدن جواز پایان کار ساختمانی به مهر، شماره و تاریخ شهرداری توسط دبیر خانه.
پس از گذراندن این مراحل جواز پایان کار ساختمان شما صادر می گردد.
نکاتی که نیاز است بدان توجه کنید
مالک ساختمان باید نسبت بهضرورت وجود این گواهی واقف باشد و پیگیریهای لازمه را جهت دریافت گواهی انجام دهد؛ زیرا گواهی پایان کار ساختمانی پیشنیاز صدور سند مالکیت زمین توسط دفاتر اسناد رسمی هست؛ و سند مالکیت پیشنیاز انجام معاملات و نقل وانتقالات ملکی در دفاتر اسناد رسمی می باشد.
چنانچه بناست واحدی را پیشفروش نمایید نسبت به وجود گواهی پایان کار ساختمانی مطمئن شوید و یا مالک را موظف نمایید که برای دریافت گواهی اقدام نماید.
درصورتیکه پس از انجام معامله متوجه عدم وجود این گواهیشدهاید میتوانید با شکایت در مراجع مربوطه برای دریافت سند مالکیت خود اقدام نمایید.
فرآیند صدور پایانکارساختمان :
گواهی پایانکار چیست ؟
گواهی پایانکار سندی است که پس از اختتام کلیه عملیات ساختمانی براساس تقاضای مالک یا وکیل قانونی آن توسط شهرداری و با توجه به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان صادر می گردد .گواهی پایانکار باید به تائید کلیه ناظران ساختمانی رسیده که پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد .
شناسنامه فنی و ملکی چیست ؟
شناسنامه فنی و ملکی سندی است که حاوی اطلاعات فنی و ملکی ساختمان بوده و توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان صادر میگردد و این شناسنامه چگونگی رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی و ضوابط کیفیت فنی ساختمان قید می گردد بر مبنای قانون ارائه شناسنامه مذکور در کلیه نقل و انتقالات ساختمان جهت آگاهی خرید از مشخصات ساختمان الزامی است .
جهت اخذ گواهی پایانکار طی مراحل ذیل ضروری است :
ارائه مجوز پایانکار منوط به ارائه سند مالکیت ، گزارش انجام مراحل اجرایی ساختمان توسط مهندس ناظر و تکمیل نماسازی ساختمان و رعایت کامل مفاد پروانه ساختمان میباشد.
۱-اخذ فرم درخواست پایانکار و تکمیل فرم مربوطه توسط مالک یا نماینده قانونی آن و ارائه مدارک مالکیت جهت ثبت درخواست .
۲- ارائه مدارک شامل سند مالکیت ، گزارش مهندس ناظر درخصوص رعایت اصول فنی و استحکام بنا و ضوابط مندرج در پروانه ساختمان
۳-بازدید از ملک مورد نظر و اعلام گزارش وضعیت موجود ملک توسط مامور فنی شهرداری
۴-درصورت وجود تخلف ارجاع به کمیسیون ماده صد
۵-پرداخت جریمه تعیین شده توسط کمیسیون ماده صد و مفاصا حساب عوارضات متعلقه و پرداخت آن توسط مالک یا وکیل قانونی آن با هماهنگی واحد درآمد.
۶-استعلام از سازمانهای مربوطه جهت اخذ بلامانع صدور پایانکار.
۷-تهیه پیش نویس پایانکار و تائید توسط مسئولین مربوطه
۸-صدور مجوز پایانکار و امضای آن توسط مسئولین مربوطه
پایان کار ساختمان چیست؟
۱۳۹۶-۰۲-۱۵محسن محمدرضاپورالزام به اخذ پایان کار۱۶ دیدگاه
در شهرها، مناطق و محدوده هائی که شهرداری ها مستقر شده اند پس از آنکه احداث ساختمان به پایان رسید مالک، باید از همان مرجعی که پروانه احداث بنا را صادر کرده یعنی از شهرداری، درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمان نماید تا پس از بازدید مامور و کارشناس فنی شهرداری، مشخص شود که ساختمان مورد نظر، برابر نقشه تصویب شده، احداث گردیده است یا خیر و مشخص شود که در ساخت آن، مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی، رعایت شده است یا خیر؟
پس از احراز مطابقت بنا با پروانه و نقشه صادره و پس از احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری با طی یک فرایند اداری و فنی، اقدام به صدور پروانه پایان کار ساختمان که در اصطلاح به آن، گواهی پایان کار گفته می شود می نماید. صدور گواهی پایان کار ساختمان بدین معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان های ذیربط قانونی، ساختمان احداث شده، مورد تائید می باشد.
ادارات ثبت اسناد و املاک، برای تنظیم و صدور صورتمجلس تفکیکی، بیش از هر چیز به گواهی پایان کار ساختمان، توجه دارند و اصولاً تا زمانی که گواهی پایان کار ساختمان، از سوی شهرداری، صادر نگردد امکان تنظیم صورتمجلس تفکیکی، بوسیله اداره ثبت اسناد و املاک، وجود ندارد و تا زمانی که صورتمجلس تفکیکی، وجود نداشته باشد امکان صدور سند مالکیت مجزی برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان وجود ندارد.
به هنگام معاملات و نقل و انتقال ساختمان های دارای سند مالکیت، دفاتر اسناد رسمی، قانوناً مکلف هستند اولاً از ممنوع المعامله نبودن طرفین معامله و ثانیاً از بازداشت نبودن ملک (ساختمان) و ثالثاً از فقدان تخلفات ساختمانی و رابعاً از وصول مالیات نسبت به معامله مورد نظر، اطمینان حاصل کنند و در این راستا استعلامات لازم را از ادارات و سازمان های ذیربط، بعمل می آورند بنایراین باید در نظر داشته باشیم که اصولاً دفاتر اسناد رسمی، نسبت به ساختمان ها و املاکی که دارای سند رسمی مالکیت، نیستند امکان ثبت سند و نقل و انتقال آن را ندارند و از سوی دیگر در مورد ساختمان ها و املاک دارای سند نیز، دفاتر اسناد رسمی، مکلف هستند با استعلام از شهرداری، از اینکه ساختمان مورد معامله، دارای گواهی پایان کار و فاقد تخلفات ساختمانی باشد اطمینان حاصل نمایند.
این مطلب را از دست ندهید: عوامل موثر در سرعت اخذ جواز ساخت
بنا به مراتب بالا می توان گفت، پایان کار ساختمان ، پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است و وجود سند، پیش نیاز انجام معامله ساختمان در دفاتر اسناد رسمی است. اخذ گواهی پایان کار ساختمان، وظیفه مالکین ساختمان یا قائم مقام قانونی یا وکیل قانونی آنان می باشد.
اگر مالک یا مالکین ساختمان، علیرغم تعهدات قراردادی خود از اقدام برای دریافت گواهی پایان کار، در قبال اشخاصی که ساختمان را پیش خرید، کرده اند خودداری نمایند خریداران می توانند الزام آنها را به ایفای تعهدات قراردادی از جمله الزام به اخذ پایان کار از شهرداری، از طریق مراجع قضائی، مطالبه کنند.
چند نکته در خصوص پایان کار ساختمان
۱- برابر قانون پیش فروش ساختمان، قراردادهای پیش فروش ساختمان باید در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردد.
۲- در صورت وجود تخلفات ساختمانی، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها ارجاع می شود و صدور گواهی پایان کار ساختمان، منوط به اجرای رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها می باشد.
۳- اگر رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها دایر بر تخریب بنا باشد قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
۴- در مناطقی که شهرداری ها مستقر نیستند یا در خارج از محدوده و حریم قانونی شهرها می باشد صدور پروانه احداث ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان، به طور کلی زیر نظر وزارت کشور (دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداری ها، استانداری ها) می باشد.
۵- تعهد فروشنده به اخذ پایان کار یا گواهی عدم خلاف ساختمان، باید به روشنی و با ذکر تاریخ دقیق سررسید و ضمانت اجرای دقیق، در قرارداد بین فروشنده و خریدار، درج شده باشد تا اقدامات قضائی احتمالی را با قوت و استحکام بیشتری همراه نماید. همچنین باید در قرارداد منعقده، تاریخ دقیقی را برای حضور در دفتر اسناد رسمی جهت انتقال سند (پس از اخذ پایان کار) تعیین و حتی دفترخانه اسناد رسمی را هم مشخص کنید و در صورتی که فروشنده در تاریخ مقرر در دفتر اسناد رسمی تعیین شده حاضر نشد از دفترخانه معین شده، گواهی عدم حضور فروشنده را دریافت کنید. این بدان معنی است که در آن تاریخ، خودتان باید از ابتدای ساعت اداری تا پایان وقت اداری، در دفتر اسناد رسمی معین شده با همراه داشتن مدارک و باقیمانده ثمن و…حضور یافته باشید و گواهی حضور خود را نیز دریافت کنید.
این مطلب را از دست ندهید: الزام به اخذ پایان کار
۶- اگر فروشنده ساختمان، از حضور در دفتر اسناد رسمی برای انتقال سند ساختمان یا سند ملک، سر باز زد الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی، هنگامی مثمر ثمر و قابل انجام خواهد بود که گواهی پایان کار ساختمان، صادر شده باشد بنابراین اگر مطمئن شده اید که فروشنده، اقدامی برای اخذ پایان کار ساختمان، ننموده است در اقدامات قضائی و خواسته دعوی خود باید الزام فروشنده به اخذ پایان کار، از شهرداری را همراه با الزام وی به تنظیم سند رسمی، مد نظر داشته باشید.
الزام به اخذ پایان کار جزو امور لاینفک هر پروژه برای انتقال رسمی سند است که باید متعهد (سازنده یا مالک) برحسب التزام انجام دهد .معمولا گرفتن پایان کار با سازنده میباشد.الزام به اخذ پایان کارهر ساختمان مستلزم بر ارائه مدارک و استحکام بنا و تائیدیه هائی است که توسط کارشناسان و مهندسین ناظر از طریق مستقیم و نظارت بر ساخت یا آزمایشات و کارشناسی های عینی است که از محل بعمل می آید. توقیف بودن ملک مانع اخذ پایان کار نمی باشد، ولیکن ممکن است مانع صدور سند باشد.
پایان کار ساختمان چیست و چه ارتباطی به سند مالکیت و معاملات ساختمان دارد؟
هشدار: ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
هشدار: پیش از آغاز نوشتار، به اشخاصی که نوشتارهای م در روزنامه ها یا روی سایت شخصی یا وبلاگهایم را بدون ذکر منبع و بدون پیوند سایتم یا وبلاگهایم به نام خود یا دیگری به هر گونه ای منتشر می کنند متذکر می شوم که چشم به راه عواقب قانونی انتشار غیر مجاز و بدون اجازه نوشتارهایم باشند.
ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
در شهرها، مناطق و محدوده هائی که شهرداری ها مستقر شده اند پس از آنکه احداث ساختمان به پایان رسید مالک، باید از همان مرجعی که پروانه احداث بنا را صادر کرده یعنی از شهرداری، درخواست صدور گواهی پایان کار نماید تا پس از بازدید مامور و کارشناس فنی شهرداری، مشخص شود که ساختمان مورد نظر، برابر نقشه تصویب شده، احداث گردیده است یا خیر و مشخص شود که در ساخت آن، مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی، رعایت شده است یا خیر؟
پس از احراز مطابقت بنا با پروانه و نقشه صادره و پس از احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری با طی یک فرایند اداری و فنی، اقدام به صدور پروانه پایان ساختمان که در اصطلاح به آن، گواهی پایان کار گفته می شود می نماید.
صدور گواهی پایان کار ساختمان بدین معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان های ذیربط قانونی، ساختمان احداث شده، مورد تائید می باشد.
ادارات ثبت اسناد و املاک، برای تنظیم و صدور صورتمجلس تفکیکی، بیش از هر چیز به گواهی پایان کار ساختمان، توجه دارند و اصولاً تا زمانی که گواهی پایان کار ساختمان، از سوی شهرداری، صادر نگردد امکان تنظیم صورتمجلس تفکیکی، بوسیله اداره ثبت اسناد و املاک، وجود ندارد و تا زمانی که صورتمجلس تفکیکی، وجود نداشته باشد امکان صدور سند مالکیت مجزی برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان وجود ندارد.
به هنگام معاملات و نقل و انتقال ساختمان های دارای سند مالکیت، دفاتر اسناد رسمی، قانوناً مکلف هستند اولاً از ممنوع المعامله نبودن طرفین معامله و ثانیاً از بازداشت نبودن ملک (ساختمان) و ثالثاً از فقدان تخلفات ساختمانی و رابعاً از وصول مالیات نسبت به معامله مورد نظر، اطمینان حاصل کنند و در این راستا استعلامات لازم را از ادارات و سازمان های ذیربط، بعمل می آورند بنایراین باید در نظر داشته باشیم که اصولاً دفاتر اسناد رسمی، نسبت به ساختمان ها و املاکی که دارای سند رسمی مالکیت، نیستند امکان ثبت سند و نقل و انتقال آن را ندارند و از سوی دیگر در مورد ساختمان ها و املاک دارای سند نیز، دفاتر اسناد رسمی، مکلف هستند با استعلام از شهرداری، از اینکه ساختمان مورد معامله، دارای گواهی پایان کار و فاقد تخلفات ساختمانی باشد اطمینان حاصل نمایند.
بنا به مراتب بالا می توان گفت، گواهی پایان کار، پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است و وجود سند، پیش نیاز انجام معامله ساختمان در دفاتر اسناد رسمی است.
اخذ گواهی پایان کار ساختمان، وظیفه مالکین ساختمان یا قائم مقام قانونی یا وکیل قانونی آنان می باشد.
اگر مالک یا مالکین ساختمان، علیرغم تعهدات قراردادی خود از اقدام برای دریافت گواهی پایان کار، در قبال اشخاصی که ساختمان را پیش خرید، کرده اند خودداری نمایند خریداران می توانند الزام آنها را به ایفای تعهدات قراردادی از جمله الزام به اخذ پایان کار از شهرداری، از طریق مراجع قضائی، مطالبه کنند.
چند نکته زیر، را هم در نظر داشته باشید:
۱- برابر قانون پیش فروش ساختمان، قراردادهای پیش فروش ساختمان باید در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردد.
۲- در صورت وجود تخلفات ساختمانی، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها ارجاع می شود و صدور گواهی پایان کار ساختمان، منوط به اجرای رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها می باشد.
۳- اگر رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها دایر بر تخریب بنا باشد قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
۴- در مناطقی که شهرداری ها مستقر نیستند یا در خارج از محدوده و حریم قانونی شهرها می باشد صدور پروانه احداث ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان، به طور کلی زیر نظر وزارت کشور (دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداری ها، استانداری ها) می باشد.
۵- تعهد فروشنده به اخذ پایان کار یا گواهی عدم خلاف ساختمان، باید به روشنی و با ذکر تاریخ دقیق سررسید و ضمانت اجرای دقیق، در قرارداد بین فروشنده و خریدار، درج شده باشد تا اقدامات قضائی احتمالی را با قوت و استحکام بیشتری همراه نماید. همچنین باید در قرارداد منعقده، تاریخ دقیقی را برای حضور در دفتر اسناد رسمی جهت انتقال سند (پس از اخذ پایان کار) تعیین و حتی دفترخانه اسناد رسمی را هم مشخص کنید و در صورتی که فروشنده در تاریخ مقرر در دفتر اسناد رسمی تعیین شده حاضر نشد از دفترخانه معین شده، گواهی عدم حضور فروشنده را دریافت کنید. این بدان معنی است که در آن تاریخ، خودتان باید از ابتدای ساعت اداری تا پایان وقت اداری، در دفتر اسناد رسمی معین شده با همراه داشتن مدارک و باقیمانده ثمن و…حضور یافته باشید و گواهی حضور خود را نیز دریافت کنید.
۶- اگر فروشنده ساختمان، از حضور در دفتر اسناد رسمی برای انتقال سند ساختمان یا سند ملک، سر باز زد الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی، هنگامی مثمر ثمر و قابل انجام خواهد بود که گواهی پایان کار ساختمان، صادر شده باشد بنابراین اگر مطمئن شده اید که فروشنده، اقدامی برای اخذ پایان کار ساختمان، ننموده است در اقدامات قضائی و خواسته دعوی خود باید الزام فروشنده به اخذ پایان کار، از شهرداری را همراه با الزام وی به تنظیم سند رسمی، مد نظر داشته باشید.
به یادداشت های مرتبط با این موضوع در سایت شخصی صادق رئیسی کیا که در زیر این یادداشت آمده رجوع و آنها را مطالعه فرمائید. یقیناً به دانش و مهارت های کاربردی شما خواهد افزود.
در صورتی که به مشاوره در زمینه ی یادداشت ها و نوشتارهای من نیاز داشتید یا به برگزاری کارگاه و دوره های آموزشی برای خود و مدیران و کارکنان شرکتتان در موارد یاد شده علاقه مند بودید درخواست خود را به raeisikia@yahoo.com ارسال یا با شماره های ۸۸۳۲۱۰۸۸ و ۸۸۳۲۳۲۷۹ تماس حاصل فرمائید.
صادق رئیسی کیا
۲۶ شهریورماه ۱۳۹۵
چگونه گواهی پایان کار ساختمان بگیریم؟
یکی از مجوزهایی که یک ساختمان قانونی به آن نیاز دارد گواهی پایان کار ساختمان است؛ که دریافت سند مالکیت ساختمان و انجام نقل و انتقالات ملکی منوط به دریافت جواز پایان کار ساختمانی است. لذا ضرورت وجود این جواز برای مالک ساختمان بسیار زیاد هست.
آنچه در اخذ گواهی پایان کار ساختمان با آن مواجه ایم
پس از اتمام ساخت بنا، مالک ساختمان میبایست نسبت به دریافت جواز پایان کار ساختمان اقدام نماید. برای این کار مالک میبایست به مرجع دریافت پروانه ساخت بنا که همان شهرداریها میباشند (در مناطق خارج از محدوده شهر به دهیاریها، بخشداریها، فرمانداریها و استانداریها مراجعه نمایند.) مراجعه نماید و درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمانی بدهد.
پس از اقدام به درخواست جواز از طرف مالک ساختمان، شهرداری مأمور و کارشناس فنی خود را به محل احداث بنا میفرستد تا دو مورد مهم برای صدور پایان کار ساختمانی را بررسی نماید. این دو مورد به شرح زیر میباشد:
• ساختمان احذاث شده منطبق با نقشه تصویب شده توسط شهرداری باشد.
• مقررات قاونی و فنی مربوط به ساختمان سازی در آن رعایت شده باشد.
مأمور شهرداری پس از بررسی این موارد گزارشی تهیه کرده و درصورت عدم وجود تخلف گواهی پایان کار ساختمانی صادر می گردد.
برای اخذ جواز پایان کار ساختمانی چه مراحلی را باید طی کنیم؟
• مالک مدارک لازمه را به شهرداری تحویل می دهد که این مدارک شامل، کار شناسایی و فیش نوسازی سال جاری می باشد.
• تکمیل فرم مربوطه جهت پایان ساختمان توسط مهندس ناظر ساختمان.
• مراجعه به واحد بایگانی و دریافت پرونده شهرداری و دریافت نوبت بازدید ملک توسط مالک ساختمان.
• بازدید کارشناس فنی شهرداری از ساختمان احداث شده و ارائه گزارش به شهرداری.
• بررسی گزارش کارشناس فنی شهرداری توسط مسئول فنی و شهرسازی و صدور دستور محاسبه.
• کنترل زیربنا ی ساختمان توسط مسئول محاسب شهرداری که با توجه گزارش مأمور فنی و پروانه ساختمان تهیه می شود و ساختمان احداث شده از نظر اضافه متراژ و کسری پارکینگ بررسی می شود.
• در صورت تأیید مسئول محاسب شهرداری، مسئول شهرسازی مجددا گزارش را بررسی می نماید. درصورت نیاز مالک می بایست رضایت مجاورین را نسبت به مشرف بودن نسبت به مجاورین به دست آورده و یا موارد خلاف را از قبیل، اضافه ارتفاع، اضافه قدپای طرفین جهت صدور تائید پایان کار ساختمان بررف نماید.
نکته: در صورتیکه ساختمان اضافه بنای مازاد بر پروانه ساختمان داشته باشد ارسال به کمسیون ماده صد و پس از تعیین شدن جریمه و یا صدور رای رفع خلاف بقیه مراحل اجرا می گردد.
• واحد تشکیل پرونده شهرداری پیش نویس پایان کار ساختمانی را تهیه می نماید.
• تکمیل برگ گواهی پایان کار ساختمان در بخش پروانه ساختمان شهرداری.
• امضا ی گواهی پایان کار ساختمان توسط معاون شهرسازی – شهردار (معاون مالی – اداری) – محاسب – پیش نویس گیرنده.
• ممهور شدن جواز پایان کار ساختمانی به مهر، شماره و تاریخ شهرداری توسط دبیر خانه.
پس از گذراندن این مراحل جواز پایان کار ساختمان شما صادر می گردد.
نکاتی که نیاز است بدان توجه کنید
مالک ساختمان باید نسبت بهضرورت وجود این گواهی واقف باشد و پیگیریهای لازمه را جهت دریافت گواهی انجام دهد؛ زیرا گواهی پایان کار ساختمانی پیشنیاز صدور سند مالکیت زمین توسط دفاتر اسناد رسمی هست؛ و سند مالکیت پیشنیاز انجام معاملات و نقل وانتقالات ملکی در دفاتر اسناد رسمی می باشد.
چنانچه بناست واحدی را پیشفروش نمایید نسبت به وجود گواهی پایان کار ساختمانی مطمئن شوید و یا مالک را موظف نمایید که برای دریافت گواهی اقدام نماید.
درصورتیکه پس از انجام معامله متوجه عدم وجود این گواهیشدهاید میتوانید با شکایت در مراجع مربوطه برای دریافت سند مالکیت خود اقدام نمایید.
فرآیند صدور پایانکارساختمان :
گواهی پایانکار چیست ؟
گواهی پایانکار سندی است که پس از اختتام کلیه عملیات ساختمانی براساس تقاضای مالک یا وکیل قانونی آن توسط شهرداری و با توجه به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان صادر می گردد .گواهی پایانکار باید به تائید کلیه ناظران ساختمانی رسیده که پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد .
شناسنامه فنی و ملکی چیست ؟
شناسنامه فنی و ملکی سندی است که حاوی اطلاعات فنی و ملکی ساختمان بوده و توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان صادر میگردد و این شناسنامه چگونگی رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی و ضوابط کیفیت فنی ساختمان قید می گردد بر مبنای قانون ارائه شناسنامه مذکور در کلیه نقل و انتقالات ساختمان جهت آگاهی خرید از مشخصات ساختمان الزامی است .
جهت اخذ گواهی پایانکار طی مراحل ذیل ضروری است :
ارائه مجوز پایانکار منوط به ارائه سند مالکیت ، گزارش انجام مراحل اجرایی ساختمان توسط مهندس ناظر و تکمیل نماسازی ساختمان و رعایت کامل مفاد پروانه ساختمان میباشد.
۱-اخذ فرم درخواست پایانکار و تکمیل فرم مربوطه توسط مالک یا نماینده قانونی آن و ارائه مدارک مالکیت جهت ثبت درخواست .
۲- ارائه مدارک شامل سند مالکیت ، گزارش مهندس ناظر درخصوص رعایت اصول فنی و استحکام بنا و ضوابط مندرج در پروانه ساختمان
۳-بازدید از ملک مورد نظر و اعلام گزارش وضعیت موجود ملک توسط مامور فنی شهرداری
۴-درصورت وجود تخلف ارجاع به کمیسیون ماده صد
۵-پرداخت جریمه تعیین شده توسط کمیسیون ماده صد و مفاصا حساب عوارضات متعلقه و پرداخت آن توسط مالک یا وکیل قانونی آن با هماهنگی واحد درآمد.
۶-استعلام از سازمانهای مربوطه جهت اخذ بلامانع صدور پایانکار.
۷-تهیه پیش نویس پایانکار و تائید توسط مسئولین مربوطه
۸-صدور مجوز پایانکار و امضای آن توسط مسئولین مربوطه
پایان کار ساختمان چیست؟
۱۳۹۶-۰۲-۱۵محسن محمدرضاپورالزام به اخذ پایان کار۱۶ دیدگاه
در شهرها، مناطق و محدوده هائی که شهرداری ها مستقر شده اند پس از آنکه احداث ساختمان به پایان رسید مالک، باید از همان مرجعی که پروانه احداث بنا را صادر کرده یعنی از شهرداری، درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمان نماید تا پس از بازدید مامور و کارشناس فنی شهرداری، مشخص شود که ساختمان مورد نظر، برابر نقشه تصویب شده، احداث گردیده است یا خیر و مشخص شود که در ساخت آن، مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی، رعایت شده است یا خیر؟
پس از احراز مطابقت بنا با پروانه و نقشه صادره و پس از احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری با طی یک فرایند اداری و فنی، اقدام به صدور پروانه پایان کار ساختمان که در اصطلاح به آن، گواهی پایان کار گفته می شود می نماید. صدور گواهی پایان کار ساختمان بدین معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان های ذیربط قانونی، ساختمان احداث شده، مورد تائید می باشد.
ادارات ثبت اسناد و املاک، برای تنظیم و صدور صورتمجلس تفکیکی، بیش از هر چیز به گواهی پایان کار ساختمان، توجه دارند و اصولاً تا زمانی که گواهی پایان کار ساختمان، از سوی شهرداری، صادر نگردد امکان تنظیم صورتمجلس تفکیکی، بوسیله اداره ثبت اسناد و املاک، وجود ندارد و تا زمانی که صورتمجلس تفکیکی، وجود نداشته باشد امکان صدور سند مالکیت مجزی برای هر یک از واحدهای احداث شده در ساختمان وجود ندارد.
به هنگام معاملات و نقل و انتقال ساختمان های دارای سند مالکیت، دفاتر اسناد رسمی، قانوناً مکلف هستند اولاً از ممنوع المعامله نبودن طرفین معامله و ثانیاً از بازداشت نبودن ملک (ساختمان) و ثالثاً از فقدان تخلفات ساختمانی و رابعاً از وصول مالیات نسبت به معامله مورد نظر، اطمینان حاصل کنند و در این راستا استعلامات لازم را از ادارات و سازمان های ذیربط، بعمل می آورند بنایراین باید در نظر داشته باشیم که اصولاً دفاتر اسناد رسمی، نسبت به ساختمان ها و املاکی که دارای سند رسمی مالکیت، نیستند امکان ثبت سند و نقل و انتقال آن را ندارند و از سوی دیگر در مورد ساختمان ها و املاک دارای سند نیز، دفاتر اسناد رسمی، مکلف هستند با استعلام از شهرداری، از اینکه ساختمان مورد معامله، دارای گواهی پایان کار و فاقد تخلفات ساختمانی باشد اطمینان حاصل نمایند.
این مطلب را از دست ندهید: عوامل موثر در سرعت اخذ جواز ساخت
بنا به مراتب بالا می توان گفت، پایان کار ساختمان ، پیش نیاز صدور سند برای ساختمان است و وجود سند، پیش نیاز انجام معامله ساختمان در دفاتر اسناد رسمی است. اخذ گواهی پایان کار ساختمان، وظیفه مالکین ساختمان یا قائم مقام قانونی یا وکیل قانونی آنان می باشد.
اگر مالک یا مالکین ساختمان، علیرغم تعهدات قراردادی خود از اقدام برای دریافت گواهی پایان کار، در قبال اشخاصی که ساختمان را پیش خرید، کرده اند خودداری نمایند خریداران می توانند الزام آنها را به ایفای تعهدات قراردادی از جمله الزام به اخذ پایان کار از شهرداری، از طریق مراجع قضائی، مطالبه کنند.
چند نکته در خصوص پایان کار ساختمان
۱- برابر قانون پیش فروش ساختمان، قراردادهای پیش فروش ساختمان باید در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردد.
۲- در صورت وجود تخلفات ساختمانی، پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها ارجاع می شود و صدور گواهی پایان کار ساختمان، منوط به اجرای رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها می باشد.
۳- اگر رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ها دایر بر تخریب بنا باشد قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
۴- در مناطقی که شهرداری ها مستقر نیستند یا در خارج از محدوده و حریم قانونی شهرها می باشد صدور پروانه احداث ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان، به طور کلی زیر نظر وزارت کشور (دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداری ها، استانداری ها) می باشد.
۵- تعهد فروشنده به اخذ پایان کار یا گواهی عدم خلاف ساختمان، باید به روشنی و با ذکر تاریخ دقیق سررسید و ضمانت اجرای دقیق، در قرارداد بین فروشنده و خریدار، درج شده باشد تا اقدامات قضائی احتمالی را با قوت و استحکام بیشتری همراه نماید. همچنین باید در قرارداد منعقده، تاریخ دقیقی را برای حضور در دفتر اسناد رسمی جهت انتقال سند (پس از اخذ پایان کار) تعیین و حتی دفترخانه اسناد رسمی را هم مشخص کنید و در صورتی که فروشنده در تاریخ مقرر در دفتر اسناد رسمی تعیین شده حاضر نشد از دفترخانه معین شده، گواهی عدم حضور فروشنده را دریافت کنید. این بدان معنی است که در آن تاریخ، خودتان باید از ابتدای ساعت اداری تا پایان وقت اداری، در دفتر اسناد رسمی معین شده با همراه داشتن مدارک و باقیمانده ثمن و…حضور یافته باشید و گواهی حضور خود را نیز دریافت کنید.
این مطلب را از دست ندهید: الزام به اخذ پایان کار
۶- اگر فروشنده ساختمان، از حضور در دفتر اسناد رسمی برای انتقال سند ساختمان یا سند ملک، سر باز زد الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی، هنگامی مثمر ثمر و قابل انجام خواهد بود که گواهی پایان کار ساختمان، صادر شده باشد بنابراین اگر مطمئن شده اید که فروشنده، اقدامی برای اخذ پایان کار ساختمان، ننموده است در اقدامات قضائی و خواسته دعوی خود باید الزام فروشنده به اخذ پایان کار، از شهرداری را همراه با الزام وی به تنظیم سند رسمی، مد نظر داشته باشید.
الزام به اخذ پایان کار جزو امور لاینفک هر پروژه برای انتقال رسمی سند است که باید متعهد (سازنده یا مالک) برحسب التزام انجام دهد .معمولا گرفتن پایان کار با سازنده میباشد.الزام به اخذ پایان کارهر ساختمان مستلزم بر ارائه مدارک و استحکام بنا و تائیدیه هائی است که توسط کارشناسان و مهندسین ناظر از طریق مستقیم و نظارت بر ساخت یا آزمایشات و کارشناسی های عینی است که از محل بعمل می آید. توقیف بودن ملک مانع اخذ پایان کار نمی باشد، ولیکن ممکن است مانع صدور سند باشد.
نحوۀ محاسبۀ درصد مشارکت در ساخت چگونه است؟
مشارکت در ساخت چند سالی است که با اقبال خوبی از سمت صاحبان ملکهای قدیمی و کلنگی روبهرو شده است. این قراردادها اگر به صوت درست و با رعایت حقوق طرفین پیش برود، سود رضایتبخشی به همراه خواهد داشت؛ زیرا در سالهای اخیر و خصوصا در شهرهای بزرگ دیگر کمتر کسی ممکن است هم صاحب زمین باشد و هم سرمایه و تخصص لازم را برای ساخت بنای جدید در اختیار داشته باشد.
مشارکت در ساخت مزایای بسیار دارد که می توان به این موارد اشاره کرد:
اما شاید مهمترین مزیت چنین قراردادی را بتوان سودی دانست که در کوتاهمدت عاید طرفین توافق می شود. به همین دلیل، لازم است موارد حقوقی و عرفی را دربارۀ محاسبه سهم مالک و سازنده بشناسیم و با خیال راحتتر وارد عملیات ساختوساز مشارکتی بشویم.
قدرالسهم و میزان سود مالک زمین و سازنده (دو طرف قرارداد) روی چه اصولی محاسبه میشود؟
برای تعیین میزان سهم هر کدام از طرفین قرارداد اصول رایجی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم. البته نوسانات بازار مسکن و تزلزل قیمتها، باعث میشود خیلی از افراد هنگام عقد قرارداد مشارکت در ساخت با ابهام و تردید مواجه شوند. در هر حال، در حالت عادی مبنای قیمت را بر وضعیت روز قرار میدهند.
به طور مثال در شهر تهران، فرمول محاسبۀ مشارکت در ساخت در هر منطقه بر مبنای «قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در آن منطقه» قرار دارد.
با توجه به این اصل، اگر میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در منطقهای که قرار است مشارکت در ساخت آنجا انجام شود تا چهار میلیون و پانصد هزار تومان باشد، معمولاً تقسیم سود به صورت برابر (۵۰-۵۰) انجام میشود. در غیر این صورت و اگر متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در آن منطقه بین ۴٫۵ میلیون تا ۵٫۵ میلیون تومان باشد، میزان سود تغییر کرده و سهم مالک زمین ۵۵ درصد و سهم سازنده ۴۵ درصد محاسبه میشود.
البته در حال حاضر و با توجه به قیمت مسکن، دیگر در کمتر منطقهای شاهد قیمتهای زیر ۵ میلیون تومان برای هر مترمربع آپارتمان نوساز هستیم. در این حالت به غیر از تعیین فرمول مشارکت به صورت ۶۰-۴۰ درصدی، مبلغی نیز تحت عنوان «بلاعوض» محاسبه میشود. این مبلغ در ابتدای فرآیند مشارکت از طرف سازنده به مالک پرداخت میشود که وی بتواند در طول زمان ساخت و آمادهسازی بنای جدید، در منزل دیگری ساکن شود.
میزان وجه «بلاعوض» بر چه مبنایی محاسبه میشود؟
مبلغ «بلاعوض» معمولا به صورت توافقی تعیین میشود و قانون خاصی دربارۀ آن وجود ندارد. اما عرفی که برای آن وجود دارد به این شرح است: تعیین مبلغ یک میلیون تومان به ازای هر مترمربع مساحت خانۀ کلنگی در منطقهای که قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز آن بیش از شش میلیون و پانصد هزار تومان است.
در باقی مناطق که قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز کمتر از این مبلغ است، وجه «بلاعوض» متغیر بوده و با توافق طرفین تعیین میشود.
انواع قرارداد مشارکت مدنی را بیشتر بشناسیم
کسبوکارهای نوپا و تازه تاسیس گاهی اوقات برای توسعه کار خود نیاز به دریافت کمک و وام دارند. یکی از راههای تزریق کمک به این کسب و کارها مشارکت مدنی است. قرارداد مشارکت مدنی قراردادی است که در آن اشخاص حقیقی و یا حقوقی سرمایه خود را به صورت سهمالشرکه غیر نقدی یا نقدی و به صورت مشاع و برای انجام کاری معین برای یک مدت محدود به منظور انتفاع بر طبق قرارداد قرار میدهند.
در این مقاله قصد داریم قرارداد مشارکت مدنی را به طور کامل باز کرده و در مورد سند مشارکت مدنی، عقد مشارکت مدنی و انواع مشارکت مدنی بیشتر بحث کنیم.
در چه مواردی میتوان از قرارداد مشارکت مدنی استفاده کرد؟
به طور کلی موارد استفاده از قرارداد مشارکت مدنی در فعالیتهای خدماتی، صادرات کالا، تولید کالا، فروش محصولات، واردات کالا و ماشینآلات، بازرگانی، ساخت مسکن به صورت انفرادی، انبوهسازی و … است.
مبنای حقوقی قرارداد مشارکت مدنی کدام قانون است؟
بعد از قرارداد مشارکت مدنی، شرکتهای مدنی تشکیل خواهند شد. از ماده ۵۷۱ قانون مدنی به بعد به شرکتها پرداخته شده است. در این ماده شرکتها به دو دسته مدنی و تجاری تقسیم میشوند. در این قانون بیان شده است که شرکتهای تجاری از قانون تجارت تبعیت میکنند و دارای شخصیت حقوقی هستند.
همچنین شرکتهای مدنی از قانون مدنی تبعیت میکنند و شخصیت حقوقی نخواهند داشت. اموال این شرکتها میتواند اموال منقول و یا غیر منقول باشد. تشکیل شرکتهای مدنی از طریق قرارداد مشارکت مدنی بوده و میتواند موضوعات مختلفی به همراه داشته باشد.
انواع مشارکت مدنی
قرارداد مشارکت مدنی به سه صورت مشارکت در ساخت، قرارداد مشارکت مدنی با بانک و قرارداد مشارکت مدنی خصوصی صورت میگیرد که هر کدام از آنها شرایط و قوانین خاص خود را دارند. در ادامه هر یک از انواع مشارکت مدنی به صورت مختصر بیان شدهاند.
مشارکت در ساخت
در این نوع مشارکت مدنی سازنده و مالک شریک خواهند شد و در آن مالک صاحب زمین بوده و سازنده سرمایهگذار و اقدام به ساختوساز خواهد کرد. همچنین ممکن است در ساختوساز نیز با هم مشارکت کنند؛ زیرا اموال موضوع اصلی قرارداد است اما در این قرارداد مشارکت مدنی چند نکته مهم وجود دارد که با رعایت آنها میتوان از اختلافات و مشکلات بعد از آن جلوگیری کرد:
بانک میتواند نظارت بر کیفیت جذب سرمایه و برگشت آن را برای بانک در نظر بگیرد. در پایان هر سال مالی سود حاصل از شراکت توسط بانک و شریک خود تقسیم میشود. البته این سود به تناسب سرمایه بین هر دو تقسیم میشود.
انواع تسهیلات مشارکت مدنی که توسط بانکها ارائه میشود شامل تسهیلات مشارکت مدنی بازرگانی، خدماتی، صادراتی و مسکن است.
شرایط و ضوابط کلی برای عقد قرارداد مشارکت مدنی شامل موارد زیر است:
نوع سوم از مشارکتهای مدنی، مشارکت مدنی خصوصی است. این قرارداد بین مالک و عامل منعقد میشود که طرف اول قرارداد را مالک و طرف دوم را عامل گویند.
سرمایه این نوع مشارکت مدنی به صورت مساوی از طریق طرفین تامین میشود. مالک باید شش دانگ کامل ملک خود را بدون دریافت هیچ مبلغی در اختیار این قرارداد طبق زمان مشخص شده در آن قرار دهد. عامل به عنوان مدیریت داخلی این مشارکت مدنی در نظر گرفته خواهد شد و بابت مدیریت خود هیچ نوع حقوق و مزایایی را دریافت نخواهد کرد.
در پایان قرارداد مشارکت مدنی خصوصی طرفین میتوانند نسبت به تمدید آن به توافق برسند. در نوع قرارداد باید زیانهای ناشی از بحران اقتصادی بر اساس سهمیه سرمایه محاسبه میشود. لازم به ذکر است مالک میتواند به صورت شخصی یا دادن وکالت به وکیل قانونی خود بر روند اجرای قرارداد نظارت کند.
مدیر داخلی مشارکت یا همان عامل وظایف بسیاری بر عهده دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جمعبندی
قرارداد مشارکت مدنی یکی از قراردادهای پرکاربرد برای رونق کسب و کار است. وقتی که کسبوکار آنها رونق بگیرد در نتیجه درآمد بیشتری به هر دو طرف قرارداد خواهد رسید و همچنین میتوان زمینه اشتغال چندین نفر را ایجاد کرد. اما چند نکته مهم وجود دارد که در هنگام عقد هر سه نوع مشارکتهای مدنی باید به آنها توجه کرد: